Vil I som virksomhed gerne screenes for, om I er klar til en mere datadrevet forretning og for, hvor stort jeres data-potentiale er i virksomheden, er I velkomne til at henvende jer til Alexandra Instituttet, der er i gang med at undersøge danske virksomheders potentiale inden for Big Data.


Data er det nye grundstof og skal sættes på den strategiske dagsorden i danske virksomheder. Man skal se data som drivmiddel og løfte det op på et niveau, så man bruger data på tværs af siloer og organisationen. Måske kan HR bruge noget af det data, som it sidder med, og omvendt. Hvis man begynder at se mere holistisk på data, kan hele virksomheden flytte sig.
Skal op på øverste ledelsesniveau
Sådan lyder det fra Rasmus Bækby, Senior Digital Business Strategist i Alexandra Instituttets People, Technology and Business Lab, der i øjeblikket er ude at interviewe danske virksomheders brug af data. Det er en del af projektet Big Data Business Academy, der er støttet af Industriens Fond. Formålet er at skabe større strategisk bevidsthed om Big Data hos ledelsesniveauet i dansk erhvervsliv, samt at opkvalificere virksomheder til kommerciel udnyttelse af Big Data.
Kortlægning på tværs af brancher
Her er Alexandra Instituttet hovedansvarlig for at få afdækket virksomheders brug eller manglende brug af data. Det er en kortlægning, der går på tværs brancher, geografi og virksomheders størrelse, men som sætter fokus på fødevare-, transport- og energisektoren samt en yderligere x-kategori, hvis der er gode cases, der stikker ud.
- Vi kigger bevidst på tværs af brancher, fordi vi tror på, at en måde som man gør tingene på i eksempelvis energisektoren kan være anderledes end inden for fødevare. Fordi så kan vi netop sige, at det her har de løst på den her måde herovre, så hvorfor gør de ikke sådan derovre, forklarer han.
Giver indsigt i brug af data
Man er meget velkommen til at deltage som virksomhed. Det eneste det kræver er, at man stiller op til halvanden times interview. Ud over en rapport og en pixibog om, hvordan brugen af Big Data ser ud, man noget indsigt om sig selv, og som kan være indledningen til en afklaring, om det er noget, man som virksomhed gerne vil i gang med.
- Vi kommer ikke og løser det for dem, men det sætter måske gang i nogle refleksioner om, hvor de er, eller ikke er, forklarer han.
Se data som en ressource
Ved at sætte data på den strategiske dagsorden, forholder man sig til, hvilken værdi data skal give. Man sætter det ind i en kontekst og siger: Hvor vil vi gerne hen, og hvordan vil vi gerne udvikle os i markedet eller produktionen eller internt i organisationen. Det kan data være med til at støtte op om.
Det handler også om forståelsen mellem forretning og it. Har forretningen forståelse for, hvad man kan med it, og har it forståelse for, hvad der kan flytte noget i forretningen. Det er en klassisk problemstilling, og det er også derfor, at de går på tværs af siloer i organisationen, når de er ude at interviewe virksomhederne.
- Der er klart tegn på, at data bliver mere inkorporeret i alt, hvad vi gør. Man ser ikke data som noget isoleret. De data, som marketing har om deres kunder, kan de måske bruge ovre i HR, og omvendt. Data kan være med til at drive organisationen på en mere holistisk måde, forklarer han.
Læs mere om Big Data Academy her

